Quantcast
Channel: Dyslexia at home
Viewing all 688 articles
Browse latest View live

Γράφουμε μόνοι μας! Θέμα ελεύθερης γραφής &ανάλυση παραγράφου

$
0
0

Πως θα πείσουμε τα παιδιά με δυσλεξία να γράψουν;

Για την άρνηση της γραφής βοηθάει πολύ ένα ενδιαφέρον θέμα! Εδώ αναζητήσαμε ένα θέμα που να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να έχει ένα βαθμό έκπληξης.

Το πιο συνηθισμένο θέμα μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινες΄διακοπές είναι της μορφής: "Τι έκανες αυτό το καλοκαίρι;"Για να πετύχουμε την εγρήγορση που θέλουμε από τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αντιστρέψαμε το θέμα και το θέσαμε κάπως έτσι: "Ποια είναι αυτά που δεν έκανες αυτό το καλοκαίρι και θα ήθελες πολύ να είχες κάνει";


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!



Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι τα δυσλεξικά παιδιά είναι Κιναισθητικοί μαθητές, το θέμα (όπως και εδώ) το κόβουμε και το κολλάμε στο τετράδιο του. Το τετράδιο παίρνει μια άλλη αισθητική, στοιχείο που δημιουργεί κίνητρο στο παιδί να μην το παραμελεί.





Το παιδί θα γράψει από κάτω τη παράγραφο που του ζητάμε. Ο τρόπος ανάπτυξης της παραγράφου είναι πάντα με τη μεθοδολογία της χρωματιστής παραγράφου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας συζητάμε και σημειώνουμε μαζί Ποια είναι τα πράγματα που δεν έκανε και θα ήθελε να είχε κάνει! Οι καταγραμμένες ιδέες θα βοηθήσουν πολύ τη στιγμή που το παιδί θα πρέπει να γράψει τις σκέψεις του μόνο του.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!

Μια καλή ιδέα, που την εφαρμόζουμε πολύ συχνά πριν χρειαστεί το παιδί να γράψει μόνο του, είναι η Ανάλυση μιας παρόμοιας παραγράφου δείχνοντας την Αρχή τη Μέση και το Τέλος:



Παράδειγμα γραφής:





Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Εικονογραφημένο Θέμα ελεύθερης ανάπτυξης εδώ!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Μαθαίνω όταν παίζω! 4+1 παιχνίδια ανάπτυξης στην Προσχολική ηλικία

$
0
0


Προσχολική ηλικία και παιχνίδι είναι έννοιες ταυτόσημες! 

Δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη, ωρίμανση, μάθηση και γνώση χωρίς τη διαδικασία του παιχνιδιού. Το μικρό παιδί μαθαίνει τη ζωή μέσα απο το παιχνίδι. Για αυτό και η ενασχόληση μας μαζί του είτε πρόκειται για γονείς, εκπαιδευτικούς ή θεραπευτές έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, στη νοητική και φυσική ανάπτυξη, όταν το παιχνίδι έχει το πρωταγωνιστικό ρόλο.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε τα 5 παιχνίδια ανάπτυξης  εδώ!


4+1 παιχνίδια που όλοι μπορούμε να κάνουμε με το μικρό παιδί:

  • Παζλ: Το παιδί λύνει προβλήματα και ενισχύει την Οπτική του διάκριση. Μαθαίνει χρώματα και μορφές ενώ βοηθάει στο συντονισμό χεριού-ματιού. Επίσης εκπαιδεύεται στη συγκέντρωση και στην επιμονή.
  • Κυνηγητό: Το παιδί χρειάζεται να εφαρμόσει διάφορες κινητικές δεξιότητες για να "ξεφύγει"ή για να "κυνηγήσει". Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την αδρή κινητικότητα και σε παιδιά με κινητική ανησυχία διατηρεί σε ισορροπία το περίσσευμα ενέργειας.
  • Ζωγραφική με τα δάχτυλα:  Είναι μια πολύ καλή εμπειρία μάθησης ενώ παράλληλα βοηθά στη λεπτή κινητικότητα, στη φαντασία και στη δημιουργικότητα.
  • Χτίσιμο και συμβολικό παιχνίδι: Με σεντόνια, μαξιλάρια, κουβέρτες "χτίστε"ένα σπίτι, κάστρο, σκηνή και παίξτε μαζί "φανταστικά"παιχνίδια.
  • Μπάλα: Η μπάλα είναι το πιο απλό και χρήσιμο παιχνίδι που μπορεί να έχει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Αφήστε το να σπρώξει, πετάξει, κλοτσήσει, κυλίσει, στροβιλίσει τη μπάλα. Έτσι θα αναπτύξει και θα βελτιώσει πλήθος κινήσεων που πρέπει να συνεργάζονται για να τα καταφέρει.

Κατεβάστε & Εκτυπώστε τα 5 παιχνίδια ανάπτυξης εδώ!


Tips
  • Όλα τα παιχνίδια ξεκινούν με μικρό δείκτη δυσκολίας και γίνονται πιο σύνθετα όσο το παιδί μεγαλώνει και κατακτά περισσότερα αναπτυξιακά στάδια. 
  • Παίζουμε μαζί του τα "ίδια"παιχνίδια όσες φορές θέλει αφού η επανάληψη είναι βασικός τρόπος μάθησης σε αυτή την ηλικία!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Γράμματα με καλαμάκια & pipe cleaners! Όταν η εμπειρία είναι σημαντικότερη

$
0
0
Η κιναίσθηση και η αφή είναι από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μάθησης στα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες!

Η διαδικασία της μάθησης οφείλει να είναι εμπλουτισμένη με δραστηριότητες που ενισχύουν την κατάκτηση της γνώσης μέσα από την εγρήγορση των αισθήσεων. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες να "βιώνει"τη γνώση. 

Σε παιδιά με Δυσγραφία και δυσκολίες στην αφομοίωση της μορφής των γραμμάτων οι ασκήσεις στις οποίες χρειάζεται να κατασκευάσουν τα γράμματα αυξάνουν τις πετυχημένες προσπάθειες. Το παιδί όσο "αισθάνεται"το γράμμα ενσωματώνει και τη μορφή του. Ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να το φτιάξει αυξάνει και το χρόνο συγκέντρωσης του, στοιχείο σημαντικό και για παιδιά με ΔΕΠ-Υ.

Η άσκηση με τα "Καλαμάκια & Pipe cleaners"πετυχαίνει αυτό το σκοπό!

Υλικά: καλαμάκια, pipe cleaners, ψαλίδι




Αρχικά οριοθετούμε το χώρο που θα δουλέψει το παιδί ενισχύοντας έτσι και το χωρικό του προσανατολισμό. Έπειτα δίνουμε τα καλαμάκια και τα pipe cleaners για να σχηματίσει τα γράμματα.




Το παιδί λυγίζει, κόβει και συνθέτει με όποιον τρόπο μπορεί τα γράμματα. Αν το παιδί δυσκολεύεται, μπορούμε να ξεκινήσουμε το σχηματισμό του γραμματος και να το αφήσουμε να ολοκληρώσει.  






Tip:
Μπορούμε να επεκτείνουμε το παιχνίδι-άσκηση και σε επίπεδο αριθμού, συλλαβής ή μικρής λέξης!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα! Αναγνώριση &χειρισμός Ρημάτων στη Δυσλεξία

$
0
0

Η τροφοδότηση του ειδικού υλικού ενός προγράμματος παρέμβασης μπορεί να αποδειχτεί ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες δυσκολίας. Το υλικό πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού με δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και να ανταποκρίνεται στις τεχνικές και μεθόδους παρέμβασης. 

Εκτός όμως από τους παιδαγωγούς και θεραπευτές πολλές φορές και οι γονείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ενίσχυσης της μελέτης στο σπίτι ώστε να πετύχουν καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων και πληροφοριών από το παιδί τους.

Μια απλή στην κατασκευή της άσκηση που εκπαιδεύει τα παιδιά με δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν να αναγνωρίζουν, χειρίζονται, χρησιμοποιούν τα Ρήματα είναι και η: "Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα!"Το παιδί πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις και να καταλάβει Ποια αντιστοιχεί σε κάθε Ρήμα στον αντίστοιχο Χρόνο.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!



Υλικά:
λωρίδες χαρτί, μαρκαδόροι, σχέδιο σύννεφο, ψαλίδι

Υλικά!

Εφαρμογή:

Πρώτον, κόβουμε το διπλό εκτυπωμένο σχέδιο του σύννεφου και τα ενώνουμε μεταξύ τους. Γράφουμε πάνω στο σύννεφο (αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε και για άλλες λέξεις κολλήστε ετικέτα με χαρτοταινία) τη λέξη Ρήματα!

Ενώνουμε το σύννεφο & γράφουμε Ρήματα!

Δεύτερον, επιλέγουμε το ρήμα που θέλουμε (πχ. /προσπαθώ/). Σε μικρότερες λωρίδες γράφουμε το ρήμα σε διάφορους χρόνους. Με το ίδιο χρώμα γράφουμε σε μεγαλύτερη λωρίδα πρόταση που χρησιμοποιεί το ρήμα σε αυτόν τον χρόνο. Έτσι δημιουργούμε πολλές προτάσεις με το ρήμα σε διάφορους χρόνους.


Γράφουμε Ρήματα & Προτάσεις!

Έπειταεμείς τοποθετούμε τις λωρίδες με τα Ρήματα στο σύννεφο γύρω-γύρω, σαν ακτίνες! 


Τοποθετούμε τα Ρήματα σαν ακτίνες!

Τέλοςτο παιδί θα πρέπει να επιλέξει από τις προτάσεις αυτή που κάθε φορά αντιστοιχεί στο σωστό χρόνο του ρήματος και να τη βάλει δίπλα. Διαβάζει το ρήμα και μετά τη πρόταση.


Επιλέγει & βάζει τις προτάσεις δίπλα στα ρήματα!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!

Έτσι ξεκινάει αυτή η άσκηση η οποία μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές:

  1. Βάλτε τα ρήματα και αφήστε κενές λωρίδες χαρτί για να γράψειδικές του προτάσεις χρησιμοποιώντας τα δοσμένα ρήματα.
  2. Βάλτε τα ρήματα και ενθαρρύνετε να αναζητήσειπροτάσεις ή φράσεις που εμπεριέχουν αυτό το ρήμα σε περιοδικά, εφημερίδες, κείμενα για να τις κόψει & τοποθετήσει δίπλα.
  3. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά πρόσωπαστα Ρήματα για αυξημένο δείκτη δυσκολίας.

Πρόσθετα Οφέλη:
  • Λεπτή κίνηση
  • Οπτική διάκριση
  • Συγκέντρωση

Tip: 
Μην παραλείψετε στην αρχή να χρησιμοποιείτε ίδιο χρώμα για κάθε ρήμα με την αντίστοιχη πρόταση του! Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα για όλα τα ρήματα & προτάσεις.



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Καλά &κακά επίθετα! Βελτίωση λεξιλογίου και γραπτού λόγου στη Δυσλεξία

$
0
0


Μια άσκηση που βελτιώνει την ικανότητα κατηγοριοποίησης και ανάκλησης λέξεων!

Ένα σημαντικό πρόβλημα το οποίο αντανακλάται στα γραπτά των Δυσλεξικών παιδιών είναι το φτωχό λεξιλόγιο και η δυσκολία ανάκλησης λέξεων απο τη μνήμη τους. Λέξεις που ήδη γνωρίζουν δεν θα φανούν σχεδόν ποτέ στο γραπτό τους ενώ επαναλαμβάνουν συνήθως το ίδιο  περιορισμένο λεξιλόγιο.

Οι ασκήσεις που σκοπό έχουν να κάνουν το παιδί να κατηγοριοποιήσει τις λέξεις που γνωρίζει, να τις θυμηθεί και να τις χρησιμοποιήσει, αποδεικνύονται πολύ βοηθητικές για την εξέλιξη του γραπτού του λόγου. Ένα πρόγραμμα παρέμβασης πρέπει να εφοδιάζει το Δυσλεξικό παιδί με μεγάλη ποικιλία απο τέτοιες ασκήσεις!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!

Άσκηση: Γράφουμε ουσιαστικά που δηλώνουν πρόσωπα & επαγγελματίες. Εξηγούμε ότι όλοι αυτοί χρειάζεται να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να θεωρούνται "καλοί"ή "κακοί"στη δουλειά τους. Όλα τα επίθετα που θα σκεφτεί πρέπει να τα γράψει σε αυτή την άσκηση.

Ο τρόπος για να το βοηθήσουμε να θυμηθεί όσο γίνεται περισσότερες λέξεις είναι κάνοντας ερωτήσεις κατεύθυνσης. Για παράδειγμα: "Σκέψου όλα αυτά που ΔΕΝ πρέπει να κάνει ένας οδηγός στο δρόμο". Μετά βοηθήστε το να μετατρέψει αυτά που είπε σε επίθετα!


Παράδειγμα άσκησης:
Το παιδί συμπληρώνει τα επίθετα!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση εδώ!



Tip
Αν κάποιο Δυσλεξικό παιδί αδυνατεί έντονα να θυμηθεί λέξεις. Δείξτε εικόνες που απεικονίζουν τους ανθρώπους που γράψατε και βοηθήστε το να "φανταστεί"!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Έχω Δυσλεξία! Τι σημαίνει αυτό για μένα;

$
0
0

Πόσο σημαντικό είναι το ίδιο το παιδί με Δυσλεξία να γνωρίζει Πως σκέφτεται;

Η γνώση της γνώσης! Η μεταγνώση είναι η ικανότητα του να ξέρω, να αναγνωρίζω εγώ ο ίδιος για εμένα. Για το παιδί με Δυσλεξία/μαθησιακές δυσκολίες αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα του. Έτσι θα μπορεί αργότερα να βρίσκει τους τρόπους και τους μηχανισμούς που τον βοηθούν καλύτερα να μάθει, να απομνημονεύει, να εκφράζεται. 

Για παράδειγμα: 
"Γνωρίζω ότι σκέφτομαι με εικόνες άρα με βοηθάει πολύ περισσότερο να διαβάζω με χάρτη το μάθημα της Ιστορίας γιατί έτσι αναπαριστώ στο μυαλό μου τη μάχη".

Ένα απο τα πολύ σημαντικά κομμάτια ενός προγράμματος αντιμετώπισης των δυσκολιών μάθησης είναι να οδηγήσεις το παιδί να μάθει σιγά, σιγά τον εαυτό του. Να κατανοήσει Πως μαθαίνει πιο εύκολα, Τι το δυσκολεύει περισσότερο, με Ποιο τρόπο σκέφτεται. Αλλά και για όλα τα παιδιά η συνειδητοποίηση του Πωςκαι απο Που πηγάζει η σκέψη είναι σημαντικές πληροφορίες που οδηγούν στην αυτογνωσία!

Μια άσκηση που βοηθά πολύ αυτή τη "βουτιά"στο μυαλό είναι η: "Σκέφτομαι όταν...!"


Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον "Οδηγό της σκέψης" εδώ!

Άσκηση: Σε μια σελίδα γράφουμε φράσεις που έχουν σχέση με τη διαδικασία της σκέψης. Προσπαθούμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένη τη διεργασία "του σκέφτομαι"αναφέροντας όλους τους μηχανισμούς απο όπου πηγάζει η σκέψη.






Σκέφτομαι όταν:
  • Παρατηρώ.
  • Αναρωτιέμαι.
  • Αναπαριστώ κάτι στο μυαλό μου.
  • Νιώθω, αισθάνομαι.
  • Θυμάμαι.
  • Ανακαλύπτω, υπολογίζω, επεξεργάζομαι. 

Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον "Οδηγό της σκέψης" εδώ!

Μετά με αφορμή αυτές τις φράσεις βάζουμε το παιδί στη διαδικασία να φέρει ένα τέτοιο παράδειγμα για κάθε μια:
  • Παρατήρησε τον ουρανό και πες μου τι σκέφτηκες;
  • Για αναρωτήσου τι θα γίνει αν.........
  • Προσπάθησε να αναπαραστήσεις, να φέρεις στο μυαλό μου μια ληστεία. Τι σκέφτηκες;
  • Όταν χαϊδεύεις ένα σκυλάκι, τι νιώθεις, τι σκέφτεσαι για αυτό;
  • Για θυμήσου ποια ήταν η πιο ωραία σου ανάμνηση απο το καλοκαίρι;
  • Στη στάση ενός λεωφορείου περιμένουν τρεις άνθρωποι. Περνάει το λεωφορείο και τώρα στη στάση έμεινε ο ένας. Τι έγιναν οι άλλοι δύο;

Tip1:
Οι φράσεις και οι κατευθύνσεις προσπαθούμε να αντιστοιχούν στην ηλικία του κάθε παιδιού. 



Tip2:
Αναρτήστε κάπου μέσα στο δωμάτιο του αυτόν τον "Οδηγό σκέψης"και ανατρέξτε πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριών σε αυτούς τους τους τρόπους σκέψης!


Αναρτήστε το πάνω απο το γραφείο του!

Κατεβάστε & Επτυπώστε τον "Οδηγό της σκέψης" εδώ!

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


10 αφορμές για να γράψει &να διαβάσει το Δυσλεξικό παιδί χωρίς κόπο!

$
0
0

Μπορούμε να "αναγκάσουμε"το Δυσλεξικό παιδί να γράψει και να διαβάσει χωρίς κόπο;

"Δεν θέλει να γράφει ούτε να διαβάζει"
"'Αν του ζητήσεις να κάνει τις γραπτές του ασκήσεις αντιδρά και καθυστερεί"

Η καθημερινή ζωή δίνει εκπληκτικές ευκαιρίες που εμπλέκουν το Δυσλεξικό και με Μαθησιακές δυσκολίες παιδί σε δραστηριότητες Ανάγνωσης και Γραφής. Με αυτό το τρόπο το παιδί εκπαιδεύεται στη λειτουργική ανάγνωση, έρχεται σε επαφή με ειδικό λεξιλόγιο, ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση του. Η χρήση διαφορετικού λεξιλογίου αναγκάζει το παιδί με Δυσλεξία να μάθει νέες ή να ανακαλέσει ήδη γνωστές του λέξεις και αυτό αποτελεί βασικό πλεονέκτημα τέτοιων δραστηριοτήτων και παιχνιδιών.

10 αφορμές Γραφής και Ανάγνωσηςγια παιδιά με Δυσλεξία:

  • Εστιατόριο:Παίξτε μαζί του εστιατόριο ή καφέ και αναθέστε να γράψει το μενού το οποίο θα σας διαβάσει για να παραγγείλετε.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον Κατάλογο για να γράψει ένα Παιδικό Γεύμα εδώ!
  • Ταξιδιωτικό γραφείο: Εσείς θα είστε ο πελάτης και το παιδί ο υπάλληλος που θα έχει γράψει τη μπροσούρα με το πρόγραμμα του ταξιδιού πχ. μέρη, ώρες κτλ.
  • Λίστα για τα ψώνια: Όταν γράφετε τη λίστα με τα ψώνια για το σπίτι μπορείτε α) να υπαγορεύετε και αυτό να γράφει τα πράγματα, β) να γράψει μια δική του.
  • Συνταγές:Ως παιχνίδι μπορεί να παίξει ότι είναι chef που εξηγεί τα βήματα της συνταγής χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις. Επίσης μπορείτε όταν εκτελείτε μια συνταγή να ενθαρρύνετε το παιδί να σας διαβάζει τα υλικά και τα βήματα, βάζοντας το και αυτό να συμμετέχει. Η αλληλουχία των βημάτων, στην οποία το Δυσλεξικό παιδί δυσκολεύεται, θα το εκπαιδεύσει στο προσανατολισμό στο χρόνο.
  • Φτιάξτε ευχετήριες κάρτες:Με αφορμή γιορτές, γενέθλια ή άλλα σημαντικά γεγονότα βάλτε το παιδί να γράψει ευχετήριες κάρτες σε συγγενείς και φίλους.
  • Γράψτε γράμματα: Το γράμμα σε έναν δικό του άνθρωπο είναι μια φανταστική ευκαιρία άσκησης γραπτού λόγου. 
  • Γειτονιά ή mall: Παίξτε τη γειτονιά ή mall. Κάντε το υπεύθυνο για να γράψει τις ταμπέλες που υπάρχουν απο: μαγαζιά, εστιατόρια, cinema κτλ.
  • Αφήστε σημειώματα: Σε κάθε ευκαιρία ζητήστε απο το παιδί να γράψει σημειώματα που πληροφορούν κάποιον για κάτι συγκεκριμένο έστω και αν στη πραγματικότητα είναι περιττό για εσάς πχ. Μπαμπά έχουμε πάει στη γιαγιά!
  • Διαβάστε καταλόγους/φυλλάδια:Τους καταλόγους και τα φυλλάδια απο super market ή άλλα εμπορικά μαγαζιά μην τα πετάξετε αμέσως. Δώστε στο παιδί κάποιο απο αυτά και βάλτε το να ανακαλύψει πληροφορίες μέσα απο τις γλωσσικές πληροφορίες και τις εικόνες που περιέχει. Κάντε ερωτήσεις: Μπορείς να μου πεις ποια προϊόντα κοστίζουν κάτω απο 5 ευρώ; Σκίσε και βάλε μαζί όλες τις εικόνες με τα φρούτα!
  • Οδηγίες για κατασκευές: Βάλτε το Δυσλεξικό παιδί να διαβάσει τις οδηγίες που αναλύουν τα βήματα για τη κατασκευή επίπλων. Θα βοηθήσει ιδιαίτερα στο λεξιλόγιο και στη κατανόηση της σαφήνειας του λόγου. Βοηθήστε το να εφαρμόσει κάποια απο τα βήματα και συνεχίστε μαζί μέχρι την ολοκλήρωση.
Κατεβάστε & Εκτυπώστε τον Κατάλογο για να γράψει ένα Παιδικό Γεύμα εδώ!

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Το Παζλ των λέξεων! Άσκηση ανάγνωσης &οπτικής διάκρισης στη Δυσλεξία

$
0
0

Άλλος ένας τρόπος για τη Δυσαναγνωσία!

Είναι πολύ φυσικό παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση να αρνούνται να συμμετέχουν σε κλασικές αναγνωστικές ασκήσεις πχ. "διάβασε το κείμενο". Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αναπτύξουμε ένα υγιές κίνητρο ανάγνωσης είναι όταν βάζουμε το δυσλεξικό παιδί να διαβάζει είναι μέσα από ασκήσεις που συνδυάζουν πολλαπλά ερεθίσματα, κίνηση, παιχνίδι.

Μια τέτοια δραστηριότητα Ανάγνωσης που ενισχύει ταυτόχρονα και τη δεξιότητα της Οπτικής διάκρισης είναι:"Το Παζλ των λέξεων"!Πρόκειται για μια άσκηση που προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό: Κίνησης, Ανάγνωσης, Λεπτής κινητικότητας και Συγκέντρωσης!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα του Παζλ των λέξεων εδώ!

Αρχικά φτιάχνουμε λέξεις σε Παζλ. Δηλαδή χωρίζουμε μια σελίδα σε λωρίδες και γράφουμε τη λέξη που μας ενδιαφέρει στο πάνω μέρος κάθε λωρίδας. Στο κάτω μέρος γράφουμε από ένα γράμμα της λέξης, έτσι ώστε αν ενωθούν να σχηματίζεται η λέξη.

Φτιάχνουμε το Παζλ!


Έπειτα κόβουμε περιμετρικά όλες τις λωρίδες των λέξεων. 

Κόβουμε περιμετρικά!

Βάζουμε τα κομμάτια κάθε λέξης μπερδεμένα μπροστά στο παιδί. 

Δείχνουμε μπερδεμένη τη κάθε λέξη!

Τέλος το παιδί με γνώμονα τη μορφή της λέξης που είναι γραμμένη σε κάθε κομμάτι προσπαθεί να τη συνθέσει. Μόλις ολοκληρώσει τη διαβάζει.

Συνθέτει τη λέξη & τη διαβάζει!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα του Παζλ των λέξεων εδώ!


Η άσκηση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο:
  • σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο σε επίπεδο συλλαβώναλλά και σε μικρές φράσεις
  • για την ενίσχυση του χειρισμού των φωνημάτωνπχ. να λείπει κάποιο γράμμα απο το Παζλ και να πρέπει να το προσθεσει, να υπάρχει ένας αναγραμματισμός που θα πρέπει να διορθώσει, να αφαιρέσει απο το Παζλ ένα γράμμα που έχετε προσθέσει κτλ.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Πέτα το Ζάρι! Κιναισθητική άσκηση ανάγνωσης

$
0
0


Πως θα φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με Δυσλεξία με την ανάγνωση;

Η αποκωδικοποίηση των γραφημικών συμβόλων (γραμμάτων) σε προφορικό λόγο είναι ένας μηχανισμός που εμφανίζεται ελλιπής στα παιδιά με Δυσλεξία. Αυτό συμβαίνει λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια αυτής της αποκωδικοποίησης συνήθως λόγω ελλειμμάτων είτε στη Φωνημική επίγνωση είτε στην Οπτική διάκριση. 

Ο κλασσικός τρόπος διδασκαλίας είναι ανεπαρκής και ο μηχανισμός της ανάγνωσης πρέπει να κατακτηθεί με διαφορετικό τρόπο. Έναν τρόπο που προσεγγίζει τη μάθηση με Πολυαισθητηριακά, Κιναισθητικά εργαλεία. 

Η άσκηση: "Πέτα το Ζάρι"μετατρέπει τη διδασκαλία σε παιχνίδι μειώνοντας σημαντικά το στρες ανάγνωσης! Παίζεται με δυο παίχτες (παιδί/άλλο παιδί, θεραπευτής, γονιός, δάσκαλος)

Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα της άσκησης εδώ!

Υλικά: ζάρι και πιόνια

Αρχικά φτιάχνουμε ένα Φιδάκι από συλλαβές.

Το Φιδάκι με τις συλλαβές!

Το παιδί και ο άλλος παίχτης ρίχνουν το ζάρι με τη σειρά. Μετακινούν το πιόνι τους ανάλογα με τον αριθμό του ζαριού. Κάθε φορά που "προσγειώνουν"το πιόνι τους διαβάζουν τη συλλαβή. Νικητής είναι όποιος φτάσει πρώτος στο τέλος!

Νικητής όποιος τελειώσει πρώτος!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα της σκησης
εδώ!

Η άσκηση μπορεί να γίνει με:

  • συλλαβές
  • λέξεις όλων των κατηγοριών
  • μικρές φράσεις
  • αριθμούς
  • πράξεις (λέει το αποτέλεσμα)


Tip: 
Ορίστε ένα μικρό έπαθλο για τον νικητή! 


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter




Η αταίριαστη πρόταση! Άσκηση επεξεργασίας Γραπτού λόγου για τη Δυσλεξία

$
0
0


Πως θα αποτρέψουμε τις παρανοήσεις στα νοήματα του γραπτού λόγου σε παιδιά με δυσλεξία;

Οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες έχουν δυναμικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι πάντα ίδιες σε κάθε παιδί αλλά και πως στο ίδιο παιδί δεν μένουν σταθερές όσο μεγαλώνει. Τα βασικότερα προβλήματα, όσο το παιδί προχωρά στις σχολικές τάξεις, παρουσιάζονται κυρίως στην επεξεργασία και στην παραγωγή του Γραπτού Λόγου. Δυσκολεύεται να απομνημονεύσει γλωσσικές πληροφορίες, να κατανοήσει το κείμενο που διαβάζει, να απαντήσει ολοκληρωμένα σε ερωτήσεις, να παράγει αυθόρμητο γραπτό λόγο.

Μια άσκηση που στοχεύει στην εξάσκηση της κατανόησης κειμένων είναι και η: "Η αταίριαστη πρόταση"!Το παιδί διαβάζει τα κείμενα προσπαθώντας να κατανοήσει το νόημα και να εντοπίσει την "αταίριαστη πρόταση"σε κάθε ένα από αυτά.

Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα της άσκησης εδώ!

Γράφουμε κείμενα βάζοντας μέσα μια ή περισσότερες αταίριαστες προτάσεις.


Φτιάχνουμε κείμενα με αταίριαστες προτάσεις!


Κόβουμε τα κείμενα και τα κολλάμε στο τετράδιο του. Το παιδί διαβάζει το κείμενο και προσπαθεί να εντοπίσει και να διαγράψει την πρόταση που δεν ταιριάζει στο γενικό νόημα του κειμένου.

Κολλάμε το κείμενο και το παιδί διαγράφει την πρόταση!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε δείγμα της άσκησης εδώ!


Tip: 
Είναι σημαντικό ο βαθμός δυσκολίας των κειμένων να συμβαδίζει με τις δυνατότητες του παιδιού με Δυσλεξία!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Το σχεδιάγραμμα μιας λέξης! Άσκηση γλώσσας για τη δυσλεξία

$
0
0

Τι είναι αυτό που "λείπει"από τα παιδιά με δυσλεξία τελικά;

Πολλοί ρωτούν και αναρωτιούνται και οι ίδιοι: Τι είναι αυτό που "λείπει"από τα παιδιά με δυσλεξία τελικά; Η σωστή απάντηση είναι Τίποτα! Η εξήγηση για τη διαφορετικότητα τους δεν μπορεί να δοθεί υπό το πρίσμα της έλλειψης, της μειονεξίας δηλαδή.

Η διδασκαλία πρέπει να εκφραστεί μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση. Τα παιδιά με δυσλεξία δυσκολεύονται στη γνώση της γλώσσας σαν σύστημα κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης. Τους είναι δύσκολο να μάθουν τους όρους της γλώσσας, τους κανόνες, τις καταλήξεις, τη στίξη. Οι γλωσσικές πληροφορίες δεν αποθηκεύονται τόσο εύκολα και δεν ανασύρονται αποτελεσματικά.  
Οι τρόποι διδασκαλίας για τα δυσλεξικά παιδιά είναι πολλοί και όλοι βασίζονται στην εικόνα, στη συμμετοχή, στη κιναίσθηση, στις αισθήσεις, στην οργάνωση με σχεδιαγράμματα.

Έναν τέτοιο τρόπο δείχνει και: Το σχεδιάγραμμα μιας λέξης!Μια άσκηση που βοηθά στον ολικό χειρισμό μιας λέξης!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε το σχεδιάγραμμα της λέξης εδώ!

Φτιάχνετε ένα σχεδιάγραμμα στο οποίο η λέξη είναι σε κεντρική θέση και γύρω από αυτήν είναι όλοι οι βασικοί τρόποι χειρισμού της.
Το σχεδιάγραμμα της λέξης!

Γράφετε μια λέξη στο κέντρο. Έπειτα το παιδί γεμίζει τα τετράγωνα ανάλογα με αυτό που ζητά το καθένα. Στη θέση της εικόνας μπορεί να κόψει και να κολλήσει μια εικόνα που δείχνει τη λέξη ή να ζωγραφίσει κάτι ανάλογο. Στον ορισμό πρέπει να περιγράψει τη σημασία της λέξης με δικά του λόγια. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του βρίσκοντας ένα συνώνυμο και τέλος φτιάχνει μια πρόταση με αυτή τη λέξη.

Το σχεδιάγραμμα συμπληρωμένο!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε το σχεδιάγραμμα της λέξης εδώ!

Tip: 
Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να γίνει σχεδιάγραμμα συλλαβής και φράσης!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Η πιο αηδιαστική συνταγή του κόσμου! Εικονογραφημένο θέμα γραπτού λόγου για τη δυσλεξία!

$
0
0

Πώς θα γίνουμε ευρηματικοί για να πείσουμε το παιδί με δυσλεξία να γράψει;

Η διδασκαλία του ελεύθερου γραπτού λόγου, η αποτύπωση δηλαδή των σκέψεων και ιδεών σε γραπτή μορφή είναι μια σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί και αυτή ξεκάθαρα βήματα. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες στον τομέα αυτό θα πρέπει να έρχονται συστηματικά σε επαφή με δομημένες δραστηριότητες παραγωγής γραπτού λόγου.

Τι κάνουμε όμως με την αρνητική στάση που έχει παγιώσει το παιδί με δυσλεξία απέναντι στη απαίτηση να γράψει; Συνήθως είναι νιώθει ότι δεν θα τα καταφέρει, πως δεν θα μπορέσει να έχει ιδέες και πως οτιδήποτε και να γράψει θα πρέπει να διορθωθεί εξ ολοκλήρου!

Βασικός κανόνας επιτυχίας είναι η μεγάλη ποικιλία θεμάτων τα οποία έχουν πρωτοτυπία και εναλλάσσονται. Αυτό προσφέρει το παρακάτω εικονογραφημένο θέμα με την "Πιο αηδιαστική συνταγή του κόσμου!"


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το εικονογραφημένο θέμα ελεύθερης γραφής εδώ!




Κόβουμε το εικονογραφημένο θέμα περιμετρικά και τις επιπλέον λέξεις που θα χρειαστούν για να δομήσετε το χώρο του τετραδίου για αυτή τη δραστηριότητα γραπτού λόγου.
























Στο τετράδιο του παιδιού κολλάμε το θέμα και τις λέξεις φτιάχνοντας έτσι το "σχεδιάγραμμα"του κειμένου. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ξεκάθαρα το Τι ζητείταινα γράψει αλλά και το Πόση έκτασηθα έχει το κείμενο, στοιχεία το οποία βοηθούν να μειώνεται το άγχος γραφής που βιώνει το παιδί.





Κατεβάστε & Εκτυπώστε το εικονογραφημένο θέμα ελεύθερης γραφής εδώ!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  



Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

9 πρακτικοί τρόποι να βοηθήσετε το δυσλεξικό σας παιδί στην Ορθογραφία!

$
0
0

Πώς θα μειώσουμε το αίσθημα απογοήτευσης που ακολουθεί την εκμάθηση Ορθογραφίας;

Οι γονείς που έχουν παιδιά με Δυσλεξία έχουν έρθει αντιμέτωποι πολλές φορές με τα αισθήματα ακύρωσης και απογοήτευσης που νιώθουν τα παιδιά τους όταν χρειάζεται να μάθουν Ορθογραφία. Ο βασικός λόγος για αυτή τη δυσκολία είναι το γεγονός ότι ο μηχανισμός της αυτοματοποίησης στην Ορθογραφία εμφανίζει ελλείμματα. Έτσι ενώ είναι συνηθισμένο να γνωρίζουν έναν ορθογραφικό κανόνα πχ. όλα τα ρήματα γράφονται με /ω/ τελικά δεν τον εφαρμόζουν.

Οι τρόποι που έχουμε παρουσιάσει ότι βοηθούν σε αυτή τη δυσκολία βασίζονται στη βιωματική μάθηση, την κιναίσθηση, την εικονοποίηση!

Ας δούμε 9 πρακτικούς τρόπουςπου βοηθούν τους γονείς και ταιριάζουν στα παιδιά με δυσλεξία ώστε να μάθουν την Ορθογραφία με μεγαλύτερη επιτυχία:




2. Βάλτε το παιδί να σας αναλύσει φωναχτά τις λέξεις σε γράμματα πχ. όταν είστε στο αυτοκίνητο ή σε έναν περίπατο.

3. Αναλύστε τις λέξεις στα γράμματα τους με legos, κάρτες, ξύλινα τουβλάκια. Γράψτε σε κάθε τουβλάκι από ένα γράμμα της λέξης και φτιάξτε έπειτα τη λέξη σαν παζλ

4. Όταν το παιδί με δυσλεξία δυσκολεύεται να μάθει ορθογραφία βάλτε το να επιλέξει μόνο 4-5 λέξεις και να επικεντρωθεί σε αυτές.


6. Παίξτε κρεμάλα και φτιάξτε μικρά σταυρόλεξα με τις λέξεις που πρέπει να μάθει.


 8. Συνδυάστε την Ορθογραφία με τη φυσική δραστηριότητα:
  • βάλτε το να πηδάει και να σας λέει κάθε γράμμα της λέξης σε κάθε άλμα
  • βάλτε το όσο ανεβαίνει τη σκάλα, σε κάθε σκαλοπάτι να σας λέει από ένα γράμμα
  • βάλτε το να σας λέει τα γράμματα της λέξης καθώς πηδάει με "σχοινάκι"

9. Να χρησιμοποιείτε πάντα λεξικό ώστε να ψάχνετε και να βρίσκετε και άλλες λέξεις της ίδιας οικογένειας. Η ομαδοποίηση βοηθάει πάρα πολύ! Τονίστε το κοινό μέρος της λέξης που εμφανίζεται σε όλη την οικογένεια αυτών των λέξεων.

Πρόκειται για κανόνες που μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στη καθημερινή πρακτική. Επιλέξτε αυτούς που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό σας παιδί και δοκιμάστε. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι εναλλακτικοί τρόποι εκμάθησης της Ορθογραφίας ενισχύουν την ικανότητα απομνημόνευσης.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

"Γιατί να διπλώσει τα ρούχα του"; Tip ανεξαρτησίας &συγκέντρωσης [video]

$
0
0

Η συμμετοχή των παιδιών απο μικρη ηλικία στις "δουλειές του σπιτιού"δίνει πολύτιμα μαθήματα γνωστικής εξέλιξης. Η βοήθεια στη πρακτική καθημερινή ζωή διαθέτει σημαντικά εργαλεία που ενισχύουν τομείς οι οποίοι χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη του. Στο σπίτι είναι πολλές οι στιγμές που οι γονείς μπορούν να κάνουν "πάυση"λίγο στο χρόνο και να δώσουν την ευκαιρία στο παιδί να εξασκήσει δεξιότητες που έχει και θα το βοηθήσουν αργότερα να λύσει πιο πολύπλοκα προβλήματα, να γράψει, να συγκεντρώνεται.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Tip αυτοπεποίθησης για μικρά παιδιά εδώ!




Στο βίντεο παρουσιάζεται ένα αγοράκι 3,5 χρονών να διπλώνει τα ρούχα του και να τα συγκεντρώνει δίπλα του. Τα
βήματα που ακολουθεί είναι: Πρώτον διπλώνουμε το ένα μανίκι, δεύτερον διπλώνουμε το άλλο μανίκι, τρίτον φέρνουμε πάνω το κάτω μέρος της μπλούζας και τέλος το βάζουμε πάνω στη στοίβα που έχουμε δίπλα μας. 

Πρόκειται για μια άσκηση που προσφέρει:
  • Εξάσκηση στη λεπτή κινητικότητα πχ. μικροί μύες άνω άκρωνκαι στην αδρή κινητικότητα του παιδιού πχ. γονάτισμα, ισορροπία.
  • Αναγνώριση σχήματος, μια πολύ σημαντική προμαθηματική έννοια.
  • Ενίσχυση συγκέντρωσης και προσοχής.
  • Ακουλουθία βημάτων και οδηγιών.

Εκτός απο γνωστική εκπαίδευση να τονίσουμε ότι μια τέτοια εξάσκηση προσφέρει την πεποίθηση στο παιδί ότι συμμετέχει σε κάτι σημαντικό! Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητες του στηρίζουμε την αυτοπεποίθηση του. Αλλά και η ανεξαρτησία και η αυτονομία του ενισχύεται αφού μπορεί να ελέγχει περισσότερο το περιβάλλον του ενώ κερδίζει μια θέση στην οικογένεια ισότιμη νιώθοντας ότι προσφέρει κάτι χρήσιμο.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το Tip αυτοπεποίθησης για μικρά παιδιά εδώ!

Απευθύνεται: Σε όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας απο 3 χρονών και ιδιαίτερα χρήσιμο για παιδιά με ελλείμματα στη λεπτή, αδρή κινητικότητα και συγκέντρωση. Μπορεί να γίνει απο γονείς, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές.

Διαβάστε "Βοηθάω στην προετοιμασία του φαγητού! Καλλιέργεια αυτοπεποίθησης".


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Ξεμπέρδεψε τη λέξη! Άσκηση φωνημικής επίγνωσης για τη δυσαναγνωσία

$
0
0

Τα ελλείμματα στη Φωνημική επίγνωση είναι μια συνηθισμένη δυσκολία στα παιδιά με Δυσλεξία!

Όταν τα παιδιά με δυσλεξία εισάγονται στην εγγράμματη παιδεία πρέπει να ανταποκριθούν στους μηχανισμούς κωδικοποίησης (γραφή) και αποκωδικοποίησης (ανάγνωση) της γλώσσας. Σε αυτό το σημείο εμφανίζονται και οι ιδιαίτερες δυσκολίες τους. Κατά τη πορεία αυτής της διαδικασίας παρουσιάζονται τα κενά που έχουν στη Φωνημική επίγνωση, δηλαδή στην ικανότητα να αναλύουν και να χειρίζονται τις ελάχιστες μονάδες μιας λέξης που είναι τα φωνήματα (γράμματα). Για αυτό και εμφανίζουν στα γραπτά τους λάθη της φύσης: να παραλείπουν γράμματα, να προσθέτουν γράμματα, να αντικαθιστούν, να αντιμεταθέτουν!

Στα προγράμματα παρέμβασης το έλλειμμα αυτό αντιμετωπίζεται με ασκήσεις που σκοπό έχουν να εγκαταστήσουν αυτή την ικανότητα ανάλυσης η οποία επηρεάζει την ποιότητα ανάγνωσης. Μια τέτοια άσκηση είναι και η: "Ξεμπέρδεψε τη λέξη"!


Κατεβάστε & Εκτυπώστε το δωρεάν δείγμα της άσκησης εδώ!

Υλικά:λέξεις με κενά, ξυλάκια χειροτεχνίας ή γλωσσοπίεστρα, μαρκαδόροι

• Γράφουμε λέξεις οι οποίες έχουν το πρώτο και τελευταίο γράμμα και ανάμεσα έχουν κενά τόσα όσα τα γράμματα που λείπουν.





• Κόβουμε τις λέξεις σε κάρτες.




• Γράφουμε τα γράμματα των λέξεων στα ξυλάκια.




• Βάζουμε τη λέξη και τα ξυλάκια μπερδεμένα μπροστά στο παιδί.




• Το παιδί πρέπει να βρει τη λέξη και να βάλει στη σωστή σειρά τα γράμματα.




Κατεβάστε & Εκτυπώστε το δωρεάν δείγμα της άσκησης εδώ!

Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν λέξεις τρισύλλαβες με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα. Οι επιπλέον κατηγορίες λέξεωνείναι:

  • δισύλλαβες, τρισύλλαβες, τετρασύλλαβες λέξεις της μορφής /-σφ-/
  • δισύλλαβες, τρισύλλαβες, τετρασύλλαβες λέξεις με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα
  • δισύλλαβες, τρισύλλαβες, τετρασύλλαβες λέξεις με τελικό σίγμα
  • δισύλλαβες, τρισύλλαβες, τετρασύλλαβες λέξεις με /ου/
  • λέξεις με διπλό συμφωνικό σύμπλεγμα και τελικό σίγμα
  • λέξεις με δυο διπλά συμφωνικά συμπλέγματα
  • λέξεις με αρχικό φωνήεν
  • λέξεις με: μπ. γκ.γγ, τσ, ντ. τζ
  • λέξεις με τριπλό συμφωνικό σύμπλεγμα
  • λέξεις με: ει, αι, οι
  • λέξεις με συνδυασμούς: αυ/ευ
  • λέξεις με: σμ, σβ, σγ
  • λέξεις με /ια/

Απευθύνεται:σε παιδιά με δυσλεξία και δυσαναγνωσία για ενίσχυση της αυτονομίας των γραμμάτων. 

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Θα προτιμούσες να... Παιχνίδι γραπτής ανάπτυξης στη Δυσλεξία

$
0
0
Ένα αστείο παιχνίδι ερωτήσεων & γραπτού λόγου για παιδιά με δυσλεξία

Μια αστεία άσκηση για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά με δυσλεξία να γράψουν!

Η αρχή στην εκπαίδευση της γραπτής ανάπτυξης συμβαίνει αμέσως μετά την εισαγωγή του παιδιού στο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά με δυσλεξία αυτό το γεγονός το βιώνουν συνήθως ως μια επίπονη διαδικασία αφού οι δυσκολίες τους εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα σε αυτήν ακριβώς τη δεξιότητα. 

Τα γραπτά τους εμφανίζουν μια ανώριμη εικόνα αφού η παραγωγή του γραπτού λόγου αποδεικνύεται για αυτά μια δυσλειτουργική διεργασία. Σε αυτήν ακριβώς όμως τη δυσκολία μπορούμε να επέμβουμε. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να γίνει μεθοδικά, με κατάλληλες ασκήσεις ξεκινώντας από τη δομή και την ανάπτυξη της πρότασης μέχρι την ανάπτυξη παραγράφων και κειμένων. 

Εδώ παρουσιάζουμε έναν τρόπο για να εκπαιδεύσουμε παιδιά με δυσλεξία να γράψουν μικρά κείμενα λίγων προτάσεων αλλά και να απαντούν ακριβώς στο θέμα της ερώτησης! Οι ερωτήσεις: "Θα προτιμούσες να..."!είναι ιδανικές.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε τις πρωτότυπες ερωτήσεις ανάπτυξης εδώ!

➧Αρχικά φτιάχνουμε εμείς ή εκτυπώνουμε τις πρωτότυπες ερωτήσεις "Θα προτιμούσες να..."με θέματα που κεντρίζουν τη φαντασία του δυσλεξικού παιδιού και δημιουργούν αυξημένο κίνητρο για να γράψει.


Οι πρωτότυπες ερωτήσεις "Θα προτιμούσες να..."!

➧Έπειτα κόβουμε περιμετρικά τις κάρτες με τις ερωτήσεις.

Κόβουμε τις κάρτες!

➧Επόμενο βήμα είναι να τις βάλουμε ανάποδα μπροστά στο παιδί. Το παιδί επιλέγει και ανοίγει μια κάρτα κάθε φορά!

Επιλέγει μια κάρτα κάθε φορά!

➧Κολλάμε την κάρτα στο τετράδιο του. Πρώτα αναπτύσσουμε προφορικά αυτά που θα γράψει κεντρίζοντας τη φαντασία του όσο γίνεται περισσότερο! Μετά τονίζοντας ότι θέλουμε 3-4 προτάσεις αφήνουμε το παιδί να γράψει.

Κολλάμε στο τετράδιο τη κάρτα!

✪ Παράδειγμα εφαρμογήςτης άσκησης!


Εδώ αφού κολλήσαμε την κάθε κάρτα, το παιδί ζωγράφισε τον εαυτό του όπως τον φανταζόταν. Έπειτα αναπτύξαμε προφορικά τις σκέψεις του και τέλος έγραψε. Στο γραπτό του προσθέσαμε και ένα "αλλά", μια πρόταση με αντιθετικό σύνδεσμο (πχ. ωστόσο) ώστε να συμπεριλάβει και ένα μειονέκτημα αυτής της φανταστικής κατάστασης για να ολοκληρωθεί ακόμα περισσότερο το κείμενο.


Κατεβάστε & Εκτυπώστε τις πρωτότυπες ερωτήσεις ανάπτυξης εδώ!


Tip: 
Εκμεταλλευτείτε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ή κλίσεις που έχει το κάθε παιδί με δυσλεξία για να εμπλουτίσετε περισσότερο δημιουργικά την άσκηση!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

5+1 έξυπνες δραστηριότητες για παιδιά με Διάσπαση προσοχής!

$
0
0
exypnes-drasthriothtes-gia-diaspash-prosoxhs


Πως μπορούμε μέσα από καθημερινές δραστηριότητες να βοηθήσουμε τα παιδιά με Διάσπαση συγκέντρωσης να επικεντρώσουν τη προσοχή τους;

Οι γονείς που έχουν παιδιά με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής αναζητούν τρόπους που τα παιδιά τους μπορούν να καταφέρουν να ολοκληρώσουν μια εργασία που θα τους αναθέσουν, εκπαιδεύοντας τα έτσι στη διατήρηση της συγκέντρωσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσα στη καθημερινή ζωή που χαρίζουν τέτοιες ευκαιρίες! Μια επιλογή 6 απλών δραστηριοτήτων προτείνεται στους γονείς που θέλουν να βοηθήσουν το παιδί τους να βελτιώσει τη συγκέντρωση του.

1. Να ταΐσει το κατοικίδιο


Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί με ΔΕΠ να ολοκληρώσει γρήγορα μια εργασία με ένα μόνο βήμα. Να ανανεώσει το νερό του σκύλου ή να βάλει τροφή στο μπολάκι της γάτας είναι εύκολο και γρήγορο και έχει το πλεονέκτημα ότι το παιδί θα πάρει μόνο μια οδηγία την οποία θα μπορεί να τη θυμηθεί και να την ακολουθήσει. Επίσης έτσι δημιουργείτε τις συνθήκες για ανάπτυξη του αισθήματος της υπευθυνότητας!

2. Η αλληλογραφία του σπιτιού


Άλλη μια πολύ συγκεκριμένη εργασία που μπορεί εύκολα να κάνει το παιδί με ΔΕΠ. Ζητήστε του να φέρει την αλληλογραφία και να την βάλει σε συγκεκριμένο μέρος. Μπορεί να τελειώσει αυτή τη δουλειά με το να κατηγοριοποιήσει την αλληλογραφία πχ. στα πρόσωπα που απευθύνεται, λογαριασμούς, γράμματα κτλ.

3. Να βγάλει βόλτα το σκύλο


Στα παιδιά με ΔΕΠ το εσωτερικό τους ρολόι που προειδοποιεί αν έχουν καθυστερήσει και μετρά το χρόνο δεν ανταποκρίνεται σωστά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο και συνεχώς να καθυστερούν ή να μην προλαβαίνουν μη μπορώντας να τηρήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Αυτό που θα βοηθούσε είναι μια γνωστή ρουτίνα για το παιδί την οποία κάνει συστηματικά και τον προσανατολίζει στο χρόνο. Αντι να του πείτε λοιπόν "Σε 15 λεπτά πρέπει να φύγουμε για το μάθημα κιθάρας"πείτε του "Βγάλε το σκύλο βόλτα στο τετράγωνο και γυρισε στο σπίτι". Αν θέλετε ρυθμίστε το ξυπνητήρι ενός κινητού τηλεφώνου που θα του δώσετε μαζί για να χτυπήσει στο σωστό χρόνο!

4. Σκουπίζοντας με την ηλεκτρική σκούπα


Αυτή η καθημερινή εργασία κρατά το παιδί συγκεντρωμένο. Πρώτα δείξτε του πως να σκουπίσει. Τονίστε ότι θέλετε να σκουπίσει και τα "δύσκολα"σημεία. Ορίστε το μέρος του σπιτιού που θα σκουπίσει πχ. το δωμάτιο του, το σαλόνι και μην πείτε "Σκούπισε το σπίτι"καθώς είναι μια γενική οδηγία που θα πανικοβάλει το παιδί. Μπορείτε να κάνετε από πριν μια λίστα με 2-3 πράγματα που πρέπει να κάνει ώστε να ξέρει πότε έχει τελειώσει!

5. Στρώνω το τραπέζι


Να στρώσει το τραπέζι ένα παιδί με ΔΕΠ μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη διαδικασία. Σπάστε σε μικρά βήματα το τι πρέπει να κάνει. Δώστε ξεκάθαρες και σύντομες οδηγίες πχ. "Βγάλε 4 πιάτα και 4 πιρούνια". Οι δραστηριότητες που μπορούν να χωριστούν σε βήματα είναι πολύ βοηθητικές για να εκπαιδευτεί το παιδί να διατηρεί τη προσοχή του. Αν θέλετε εκτυπώστε μια εικόνα με ένα έτοιμο, στρωμένο τραπέζι ώστε να μπορεί να βλέπει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα!

6. Βάζω μανταλάκια στα ρούχα


Συνεργαστείτε με το παιδί με ΔΕΠ και απλώστε μαζί τα ρούχα. Αναθέστε του να βάζει τα μανταλάκια στα ρούχα μόλις εσείς τα απλώνετε. Έτσι ενισχύετε και την αίσθηση της κοινής εργασίας που είναι πολύ σημαντική αφού τα παιδιά με δυσκολίες συγκέντρωσης πολλές φορές δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ομαδικές δραστηριότητες.


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter

Ποιος είμαι με αριθμούς; Άσκηση μαθηματικών σχέσεων στη δυσαριθμησία

$
0
0
Ποιός είμαι με αριθμούς; Άσκηση μαθηματικών σχέσεων στη δυσαριθμησία

Η δυσαριθμησία εκφράζεται πολλές φορές με τη δυσκολία του παιδιού να χειριστεί τις μαθηματικές πράξεις!

Όταν το παιδί με δυσαριθμησία χρειάζεται να επεξεργαστεί τα δεδομένα και να τα εκφράσει μέσα από μαθηματικές σχέσεις παρατηρούμε ότι δυσκολεύεται ιδιαίτερα. Οι ασκήσεις που συνδέουν τη μαθηματική σκέψη με την καθημερινή ζωή βοηθούν να γίνει πιο κατανοητή η "αίσθηση του αριθμού"(number sense, Gersten & Chard 2001). 

Μια άσκηση που μετατρέπει τις μαθηματικές πράξεις σε "πραγματικά"δεδομένα είναι η: "Ποιος είμαι με αριθμούς;". Εδώ το παιδί προσπαθεί να εκφράσει κάθε ζητούμενο αριθμό σε μαθηματική πράξη!

Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση δυσαριθμησίας εδώ!

Υλικά: σχεδιάγραμμα, post it χαρτάκια

Άσκηση: Με κέντρο ένα πρόσωπο (το δικό του ή κάποιου άλλου) φτιάχνετε ή εκτυπώνετε ένα σχεδιάγραμμα με ερωτήσεις που ζητούν τα στοιχεία του. 


Ποιός είμαι με αριθμούς; Άσκηση μαθηματικών σχέσεων στη δυσαριθμησία

Έπειτα σε post it χαρτάκια γράφετε όλους τους αριθμούς σε μαθηματικές πράξεις και τις μοιράζεται γύρω απο το σχεδιάγραμμα.


Ποιός είμαι με αριθμούς; Άσκηση μαθηματικών σχέσεων στη δυσαριθμησία

 Το παιδί επιλέγει τη σωστή μαθηματική σχέση και την κολλάει κάτω από την ερώτηση. 

Ποιός είμαι με αριθμούς; Άσκηση μαθηματικών σχέσεων στη δυσαριθμησία


Κατεβάστε & Εκτυπώστε την άσκηση δυσαριθμησίας εδώ!


Ανάλογα τις δυσκολίες και την ηλικία του παιδιού μπορείτε να δουλέψετε με όποια μαθηματική πράξη θέλετε. Εδώ θέλαμε να ενισχύσουμε το νοερό πολλαπλασιασμό & διαίρεση.

Extra tip: Για μεγαλύτερη πρόκληση αφήστε να σκεφτεί & να συμπληρώσει μόνο του τις πράξεις!

Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter


Ρίξε &Πες! Αφήγηση ιστορίας σε 6 βήματα για παιδιά με δυσλεξία

$
0
0

Τα παιδιά με δυσλεξία πολλές φορές διστάζουν να αφηγηθούν μια ιστορία γιατί δεν μπορούν να οργανώσουν τη σκέψη τους!

Είναι αλήθεια ότι όταν ζητάμε απο ένα παιδί με δυσλεξία να αφηγηθεί το κείμενο που μόλις διάβασε παρατηρούμε έντονη δυσκολία να συντάξει μια περίληψη αφήγησης. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί τα δυσλεξικά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα να αποθηκεύσουν, να κατανοήσουν και να ανακαλέσουν εύκολα γλωσσικές πληροφορίες. 

Αν όμως μετατρέψουμε τη διαδικασία αφήγσης σε ένα μοτίβο βημάτων - ερωτήσεων τα οποία ξεδιπλώνουν σιγά, σιγά όλη την ιστορία τότε αυτό γίνεται πιο εύκολο. Βοηθάμε στην οργάνωση της σκέψης και περιορίζουμε τις περιττές πληροφορίες δίνοντας σημασία μόνο στα κύρια σημεία που συνθέτουν την ιστορία. 

Το παιχνίδι: "ΡΙΞΕ & ΠΕΣ"!παίζεται με ένα σχεδιάγραμμα αφήγησης και ένα ζάρι!

▷Κατεβάστε & Εκτυπώστε το σχεδιάγραμμα για την αφήγηση της ιστορίας εδώ!◁

▸Αρχικά προμηθεύεστε ένα ζάρι. Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να εκτυπώσετε και να φτιάξετε ένα ζάρι εδώ



▸Μετά αφού το παιδί έχει διαβάσει την ιστορία θα πρέπει να την αφηγηθεί με μπούσουλα το σχεδιάγραμα των 6 ερωτήσεων. Αυτό θα γίνει ως εξής: το παιδί ρίχνει το ζάρι και όποιος αριθμός τύχει αυτή την ερώτηση και θα απαντήσει. Επομένως αν φέρει τον αριθμό 1 θα απαντήσει στην πρώτη ερώτηση. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.



▸Στο τέλος και αφού έχουν απαντηθεί όλες οι ερωτήσεις το παιδί με το σχεδιάγραμμα μπροστά του προσπαθεί να πει την ιστορία απο την αρχή συμπεριλαμβάνοντας όλα αυτά τα στοιχεία. 

▷Κατεβάστε & Εκτυπώστε το σχεδιάγραμμα για την αφήγηση της ιστορίας εδώ!◁

Extra tip:Μπορείτε κατά την πρώτη εφαρμογή να ρίχνετε και εσείς το ζάρι για να απαντάτε εναλλάξ στις ερωτήσεις ώστε να μειωθεί το άγχος και να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία!


Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  


Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Αντι "αυτός είπε"μπορώ να πω...! Εμπλουτισμός λεξιλογίου στη δυσλεξία

$
0
0
Άσκηση λεξιλογίου στη δυσλεξία

Το παιδί με δυσλεξία συνήθως ανακυκλώνει τις ίδιες λέξεις χωρίς να μπορεί να εκφράσει την ιδιαίτερη φαντασία των ιδεών του!

Είναι αλήθεια ότι αν βάλουμε ένα παιδί με δυσλεξία να αντικαταστήσει τις λέξεις που έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο κείμενο που έγραψε θα δυσκολευτεί να ανακαλέσει συνώνυμες λέξεις. Η δυσχέρεια του να ανακαλεί γλωσσικά στοιχεία είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα αυτής της ειδικής μαθησιακής δυσκολίας. Ένα πρόγραμμα παρέμβασης οφείλει να προσανατολιστεί στον εμπλουτισμό του ενεργού λεξιλογίου του δυσλεξικού παιδιού.

Μέσα από πλάνα και σχεδιαγράμματα λέξεων, που θα συνδυαστούν με κατάλληλες ασκήσεις εφαρμογής, το παιδί με δυσλεξία θα έρθει σε επαφή με ένα ευρύτερο λεξιλόγιο. Ένα τέτοιο πλάνο λέξεων που βοηθά δασκάλους & παιδαγωγούς να προμηθεύσουν το παιδί με εναλλακτικές λέξεις μια λέξης ή φρασης που χρησιμοποιεί συχνά είναι και η:Αντι "ΑΥΤΟΣ ΕΙΠΕ"μπορώ να πω...

▷Κατεβάστε & Εκτυπώστε το πλάνο λεξιλογίου εδώ!◁

Φτιάξτε ένα πλάνο με λέξεις που αντικαθιστούν μια συχνή φράση ή λέξη που χρησιμοποιεί το παιδί. Εδώ αντικαταστήσαμε τη φράση: "αυτός είπε"!

Άσκηση λεξιλογίου στη δυσλεξία
Εναλλακτικές λέξεις για το "είπε"!

Με αυτό το πλάνο λέξεων μπορείτε να σχεδιάσετε πλήθος ασκήσεων:
  • Να αναζητήσετε μαζί προτάσεις από βιβλία, περιοδικά, άρθρα με τη λέξη "είπε"και με τη βοήθεια του πλάνου να την αντικαταστήσει.
  • Να γράψετε προτάσεις που περιέχουν τη φράση "αυτός είπε"και παρομοίως να την αντικαταστήσει με τις παραπάνω λέξεις.
  • Να φτιάξει αυθόρμητες προτάσεις με τις λέξεις.
  • Να συμπληρώσει κενά σε προτάσεις/κείμενα με τις παραπάνω λέξεις.

▷Κατεβάστε & Εκτυπώστε το πλάνο λεξιλογίου εδώ!◁

Τip:Μη ξεχνάτε ότι η επανάληψη τέτοιων ασκήσεων είναι το κλειδί για την επιτυχημένη ανάκληση αυτών των λέξεων όταν χρειαστεί!



Ενημερωθείτε για τα Μαθήματα Ειδικής Αντιμετώπισης Δυσλεξίας at home εδώ  




Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών/δυσλεξίας
email: amitrakaki@gmail.com
fb & twitter



Viewing all 688 articles
Browse latest View live